اوراق گام

اوراق گام

۱۴۰۱/۱۱/۰۵

اوراق گام، ابزاری مبتنی بر بازار با قابلیت انتقال پول و سرمایه به بازار است. این اوراق تسهیلات جدیدی را برای اعتبار شرکت‌های تولیدی فراهم می‌کند که بر مبنای آن، تولیدکنندگان بر اساس فاکتور خرید مواد اولیه از بانک‌های عامل و واسطه‌ها، درخواست انتشار کرده و به بنگاه فروشنده، مواد اولیه را تحویل می‌دهند. دارنده می‌تواند این گواهی را تا سررسید نگه دارد و یا می‌تواند مواد اولیه خود را به فروشنده بدهد. این اوراق در صنایع مختلف وجود دارند، اوراق گام یک ابزار مالی جدید و کارآمد برای تامین مالی واحدهای تولیدی است و در عمل، از قابلیت‌های بازار سرمایه برای تامین مالی زنجیره تولید و همچنین تامین مالی واحدها استفاده می‌کند. در حقیقت بانک مرکزی برای کمک به بهبود راه‌های تامین سرمایه تولیدی بنگاه‌های تولیدی، سامانه گام را راه‌اندازی کرده و اوراق گام را در بازار مدیریت می‌کند.

نقش بنگاه متعهد و متقاضی

بنگاه به اشخاص حقوقی که مجوز فعالیت در بخش‌های اقتصادی مولد را داشته باشند .

 

  • بنگاه متعهد: بنگاه خریدار نهاده (اعم از کالا و خدمات)که بنگاه فروشنده نهاده (بنگاه متقاضی) را برای استفاده از اوراق گام از طریق سامانه به موسسه اعتباری یا بانک معرفی می‌کند.
  •  
  • بنگاه متقاضی: بنگاه فروشنده نهاده (اعم از کالا و خدمات )که اوراق گام را بعد از صدور دریافت می‌کند.

 

دستورالعمل اوراق گام

بانک مرکزی جهت رفع موانع مالی، رونق تولید، هدایت منابع مالی به سمت فعالیت‌های اقتصادی مولد و تامین سرمایه در گردش سالم و پایدار، طرح اوراق گام را با دستورالعمل‌های زیر انجام می‌دهد:

 

اصطلاحات مورد استفاده در بخش دستورالعمل

در بخش دستورالعمل‌ها بهتر است که با اصطلاحات این حوزه نیز آشنا شوید:

 

  • موسسه اعتباری عامل: بانک یا موسسه‌ای اعتباری که از سمت بانک مرکزی مجوز دارد و بنا به درخواست بنگاه متقاضی اقدام به انتشار اوراق گام و بازپرداخت مبلغ اسمی آن در سررسید می‌کند.
  • سامانه : سامانه صدور و مدیریت اوراق گام در بازار پول
  • سقف ضمانت : حداکثر میزان مجاز ضمانت اوراق گام برای موسسه اعتباری عامل
  • سقف اعتباری : حداکثر میزان بهره‌مندی بنگاه متعهد از اوراق گام است .

 

سامانه صدور و مدیریت اوراق گام

بانک مرکزی برای کمک به بهبود شیوه‌های تامین مالی سرمایه در گردش در ظرف مدت سه ماه، مدیریت و سامانه انتشار اوراق گام را راه‌اندازی می‌کند.

 

ویژگی های اوراق گام

از مشخصات اوراق گام می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با نام بودن
  • غیر کاغذی بودن
  • بدون کوپن سود بودن
  • انتشار در قطعات استاندارد شده با ارزش اسمی یک میلیون ریال
  • با سررسید های حداقل یک ماهه و حداکثر تا 9_۱۲ ماه (در پایان هر ماه)
  • این اوراق توسط موسسه اعتباری عامل وارد سامانه شده و اوراق بهادار به بازار سرمایه منتقل می‌شود.
  • اوراق منتشر شده تا زمانی که در بازار پول وجود دارند، تنها با درخواست دارنده اوراق توسط بانک عامل قابل انتقال است.یعنی در واقع دارنده اوراق گام می تواند آن را بابت خرید نهاده به سایر بنگاه های عضو گام منتقل کند.
  • پس از انتقال به بازار سرمایه و طی تشریفات مربوطه، فروش و تسویه اوراق صرفا در بازار مشخص شده قابل انجام است.
  • دارندگان اوراق بهادار گام می‌توانند آنها را برای خرید به سایر شرکت‌های عضو سامانه گام منتقل کنند.
  • خرید و فروش اوراق بهادار در بازار سرمایه و در چارچوب قوانین آن امکان‌پذیر است.

 

اعتبارسنجی بنگاه

  1. درخواست بنگاه متعهد
  2. اعتبارسنجی توسط بانک
  3. دریافت تضمین‌های کافی
  4. ثبت مقدار اعتبار در سامانه گام
  5. دریافت شماره درخواست از سامانه سمات
  6. ثبت در سامانه گام و دریافت نرخ کارمزد
  7. تخفیف در نرخ کارمزد تا حداکثر سقف هیات عامل (به منظور تشویق)
  8. دریافت تعهد جهت حق برداشت از کلیه حساب‌های بنگاه متعهد (در صورت عدم ایفای تعهدات)

 تخصیص اوراق گام

بنگاه متقاضی با اخذ ارائه سندهای دریافتی از بنگاه متعهد به موسسه اعتباری عامل، تقاضای صدور و تخصیص اوراق گام را با توجه به ارزش دریافتی ارائه می‌دهد. پس از توافق موسسه اعتباری، اوراق گام از طریق سامانه صادر شده و مالکیت آن به بنگاه متقاضی واگذار می‌شود.

 

فعالیت‌های موسسه اعتباری برای انجام تعهدات بنگاه متعهد

در صورت عدم ایفای تعهد توسط بنگاه، موسسه اعتباری عامل می‌بایست فعالیت‌های لازم را برای وصول مطالبات از بنگاه متعهد انجام دهد.

 

عواقب عدم ایفای تعهدات بنگاه متعهد

در صورتی که بنگاه متعهد در زمان سر رسید اوراق گام به تعهدات خود عمل نکند، اقدامات زیر صورت می‌گیرند:

  • پرداخت وجه التزام تاخیر تادیه دین از تاریخ سررسید اوراق گام
  • ممنوعیت بهره‌مندی از صدور اوراق گام تا حداقل ۳ ماه بعد از زمان تسویه بدهی اوراق گام نکول شده پیشین.

در صورت بروز هرگونه تأخیر در پرداخت مبلغ اوراق گام، بانک/مؤسسه اعتباری عامل مکلف به پرداخت وجوه اوراق گام و همچنین وجه التزام به دارندگان این اوراق در ازای هر روز تأخیر می‌باشد. وجه التزام تأخیر تأدیه دین موضوع این بند برابر با نرخ سود تسهیلات غیرمشارکتی به‌علاوه 8 درصد مقرر وفق مفاد تبصره ماده 10 دستورالعمل گواهی اعتبار مولد (گام) اصلاحی 16/01/1401 شورای پول و اعتبار است. در صورت عدم پرداخت وجه، یک روز قبل از سررسید توسط بانک/مؤسسه اعتباری عامل، سپرده‌گذاری مرکزی مراتب را به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌نماید. در صورت نکول از تأدیه وجه حداکثر تا 7 روز از تاریخ سررسید، سپرده گذاری مرکزی مبلغ اصل و وجه التزام موضوع این تبصره را بر مبنای محاسبه به صورت روزشمار از محل تضامین و حساب بانک/مؤسسه اعتباری عامل برداشت و به حساب دارندگان اوراق گام واریز می نماید. مستنکف از رعایت تعهدات موضوع این ماده به‌عنوان متخلف به مراجع ذی‌صلاح قانونی معرفی می‌گردد.

 

سقف کلی جهت صدور اوراق گام

  • سقف کلی صدور و خرید اوراق گام از طریق شبکه بانکی و سقف تضمین برای هر موسسه اعتباری فعال، توسط هیات مدیره بانک مرکزی تعیین می‌شود.
  • ماده 2: پس از صدور مجوز انتشار اوراق گام توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تعیین سقف اوراق قابل انتشار، بانک/مؤسسه اعتباری عامل مکلف است درخواست پذیرش اوراق گام را به بورس ارائه نماید.
  • تبصره 1: محل پذيرش و معاملات اوراق بهادار متعلق به بانك هاي پذيرفته شده در بورس، براساس محل پذيرش سهام بانك در بورس است. محل پذيرش و معاملات اوراق متعلق به بانك هاي پذيرفته نشده در بورس تهران در شركت فرابورس ايران است.
  • تبصره 2: با صدور مجوز و اعلام سقف جدید ضمانت اوراق گام از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، انتشار اوراق گام از محل مجوزهای قبلی امکان‌پذیر نخواهد بود. در این صورت بانک/مؤسسه اعتباری عامل مکلف به اخذ مجوز جدید از بانک مرکزی و رعایت مقررات این دستورالعمل می‌باشد.
  • ماده 3: پس از رعايت ترتيبات موضوع ماده 2 درخواست پذيرش اوراق بانك/موسسه اعتباري عامل تا سقف اعلام‌شده توسط بانك مركزي در هيئت پذيرش بورس/فرابورس مطرح مي گردد.

 

مراحل صدور اوراق گام

بانک عامل: دریافت درخواست واحد تولیدی متعهد ،اسناد مطالبات از بنگاه متقاضی و اعتبار سنجی

بنگاه متقاضی(فروشنده): درخواست از بانک جهت صدور و واگذری اوراق به واحد ،در مقابل دریافت اسناد مطالبات قطعی وی از واحد تولیدی متعهد

بنگاه متعهد(خریدار) : معرفی واحد تولیدی متقاضی جهت استفاده از اوراق گام از طریق سامانه گام به بانک.

نقل و انتقال در بازار پول و سرمایه : طی یک ششم عمر اوراق در سامانه گام و شبکه بانکی و پس از ان تا سررسید در بورس و فرابورس (البته این مورد طی اصلاحیه های بعدی توسط بانک مرکزی ،تغییر یافته است).

صدور اوراق گام: صدور اوراق با سررسید مربوط توسط بانک عامل ،پس از اخذ وثایق از بنگاه متعهد و بررسی اسناد مطالبات بنگاه متقاضی و انتقال اوراق به حساب کاربری متقاضی.

 

ماهيت و کارکرد اوراق گام

به لحاظ ماهیت، میتوان اوراق گام را يکی از انواع اوراق بهادار اسلامی صکوک در نظر گرفت که باهدف بازارپذير کردن اسناد مطالباتی دريافتی توسط فروشندگان نهاده از واحدهاي تولیدي طراحی شده است. در اين ابزار واحدتولیدي خريدار نهاده (بنگاه متعهد)، فروشنده نهاده (بنگاه متقاضی) را جهت استفاده از اوراق«گام»به بانک معرفی میکند. فروشنده نهاده از بانک درخواست میکند تا در مقابل دريافت اسناد مطالبات نسبت به صدور و واگذاري اوراق «گام»اقدام کند.
براي مثال می توان فرض نمود که واحد تولیدي خريدار نهاده (ايرانخودرو) از واحد تولیدي فروشنده نهاده(شرکت کروز) به عنوان تولیدکننده قطعات خودرو به میزان هزار میلیارد ريال قطعات خودرو خريداري کرده و در مقابل آن يک سند بدهی شش ماهه (چک شش ماهه) تحويل داده است.
فروشنده نهاده نیز متقابلاً هزار میلیارد ريال بابت خريد مواد اولیه به واحد تولیدي فروشنده مواد اولیه (فولاد مبارکه) بدهی دارد. بااين حال فروشنده نهاده احتمال میدهد که چک خريدار نهاده به موقع پاس نشده و در سررسید به نقدينگی موردنظر دست پیدا نکند يا آنکه زودتر از سررسید چک به نقدينگی براي پرداخت مطالبات خود نیاز دارد.طبعاً اين موضوع بر روي ساير سطوح زنجیره ارزش نیز تأثیر منفی به جا می گذارد؛ چراکه فروشنده نهاده نیز به فروشنده مواد اولیه بدهی دارد و در صورت دريافت نکردن مطالبات از خريدار نهاده، نمی تواند بدهی هاي خود به فروشنده مواد اولیه را بپردازد. در اين شرايط می توان با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و شبکه بانکی، از طريق اوراق گام امکان تأمین نقدينگی براي زنجیره ارزش را فراهم کرد. درواقع، ابتدا فروشنده نهاده چک هزار میلیارد ريالی دريافتی از خريدار نهاده را به بانک تحويل می دهد. در ادامه، بانک در مقابل بلوکه کردن اين چک، يک میلیون قطعه اوراق گام يک میلیون ريالی با سررسید شش ماهه با ضمانت بانک منتشر کرده و آنها را در اختیار فروشنده نهاده قرار میدهد. برخلاف چک اولیه، اين اوراق بازارپذير بوده و فروشنده نهاده میتواند از آنها به چند صورت استفاده کند. اولین حالت آن است که اين اوراق را تا سررسید نگه داشته و قیمت اسمی اوراق را دريافت کند. دومین حالت، واگذاري آنها جهت تسويه بدهی يا خريد کالا به ساير سطوح زنجیره ارزش مثلاً فروشنده مواد اولیه است. آخرين گزينه نیز تنزيل اين اوراق در بازار ثانويه و دستیابی به وجوه نقد می باشد .بر اين اساس، مهم ترين کارکرد اوراق گام فراهم نمودن امکان دسترسی به نقدينگی در زنجیره ارزش است. درواقع، بنگاه هاي تولیدي میتوانند با اين ابزار میتواند امکان تسويه بدهی ها بین واحدهاي تولیدي را فراهم کند.

 

ویژگي های اقتصادی - مالي اوراق گام

حمایت از توليد و جلوگيری از نشت منابع به بخش غيرمولد

شايد اصلی ترين و مهم ترين ويژگی اوراق گام در مقايسه با ساير ابزارها و روش هاي تأمین مالی، تأثیر اين ابزار در حمايت از تولید و بخش مولد اقتصاد است. به صورت کلی میتوان فعالیت هاي اقتصادي را از منظر ايجاد ارزش افزوده به دو گروه «مولد» و «غیرمولد» تقسیم کرد. درحالی که فعالیت هاي اقتصاد مولد به تولید کالا و يا خدمتی خاص منجر می شوند، فعالیت هاي غیرمولد صرفاً نقش توزيع درآمد از يک فرد به ديگري دارند و هیچ گونه ارزش افزوده اي در تولیدات صنعتی، کشاورزي يا خدماتی ايجاد نمی کنند. می توان گواهی اعتبار مولد را نوعی خاص از اوراق بدهی در نظر گرفت که به پشتوانه مطالبات (اسناد دريافتنی) بنگاه هاي تولیدي از يکديگر ايجاد می شود. اين اسناد نشان دهنده مبادلات در بخش تولید اقتصاد است و تأمین مالی انجام شده به صورت درونزا به بخش مولد اقتصاد اصابت میکند. به عبارت واضح تر، طراحی اوراق گام به گونه اي است که نوعی سیاست گذاري بخشی در راستاي حمايت از بخش مولد اقتصاد (به ويژه تأمین مالی بنگاههاي کوچک و متوسط) محسوب شده و فعالیت هاي غیرمولد را پوشش نمی دهد. همچنین برخالف تسهیلات متعارف بانکی، در تأمین مالی از طريق اوراق گام، نگرانی بابت نشت تسهیلات از بخش مولد به بخش غیرمولد اقتصاد به حداقل میرسد؛ چراکه به دلیل اينکه از ابتدا تأمین مالی در زنجیره ارزش و به بنگاه هاي تولیدي که با يکديگر در طول يک زنجیره ارتباط دارند داده میشود، لذا نگرانی بابت صوري بودن چک هاي مبناي صدور اوراق گام و نشت تسهیلات به بخش غیرمولد، کاهش می يابد.

 

ظرفيت انتقال در زنجيره ارزش ويژگی ديگر اوراق گام

در مقايسه با ساير انواع اوراق بهادار، قابلیت انتقال در زنجیره ارزش يا زنجیره تولید است. درواقع، بنگاه هاي تولیدي متعددي در زنجیره ارزش حضور دارند که هر يک خريدار محصول ارائه شده توسط بنگاه ديگر هستند و درنهايت تعامل اينها با يکديگر، به تولید کالا يا خدمت نهايی (خلق ارزش) منجر می شود.يعنی واحد تولیدي که اين اوراق را از بانک دريافت نموده، میتواند در مقابل خريد مواد اولیه يا تجهیزات و يا در مقابل بدهی، اين اوراق را به ديگر واحدهاي تولیدي حاضر در زنجیره ارزش منتقل کند.

 

تأمين مالي اهرمي توليد ويژگی ديگر اوراق گام

درواقع، هرچند در اوراق گام بانک تنها با اولین حلقه زنجیره ارزش يعنی بنگاه متعهد يا خريدار نهاده طرف حساب بوده و اعتبارسنجی و أخذ وثايق و تضامین در رابطه با اين بنگاه انجام میشود، اما تمامی ساير بنگاه هاي تولیدي که در زنجیره ارزش حضور دارند نیز بدون مراجعه به بانک، مورد تأمین مالی قرار میگیرند .درواقع محصول هر يک از واحدهاي تولیدي حاضر در زنجیره، نهاده اولیه براي سطح بعد محسوب میشود و به همین دلیل بدهی ها به صورت زنجیرهاي شکل میگیرد. در اين شرايط زمانی که بانک اوراق گام را به حساب بنگاه متقاضی فروشنده نهاده (در سامانه گام منتقل میکند، درواقع به معنی تأمین مالی سرمايه در گردش براي بنگاه متعهد) خريدار نهاده است و با انجام اين کار اولین حلقه از زنجیره تولید تأمین مالی میشود. با اين حال در ادامه و پس از انتقال اوراق به حساب ساير بنگاه هاي حاضر در زنجیره تولید توسط بنگاه متقاضی، تأمین مالی بقیه حلقه ها انجام میشود.

 

ارتقای اعتباری اسناد مطالبات در زنجيره ارزش ويژگی ديگر اوراق گام

ويژگی ديگر اوراق گام، ارتقاي اعتباري اسناد مبادله شده در زنجیره ارزش است. توضیح آنکه در دانش مالی، روش هايی براي بهبود کیفیت اعتباري ابزارها، اوراق بهادار و محصولات مالی مطرح می شود که به صورت کتبی به سازوکارهاي ارتقاي رتبه اعتباري معروف هستند. دريافت وثايق اضافه، وثیقه نقدي و طبقه بندي اوراق بهادار محسوب می شوند . برخی از اين سازوکارها الگوي عملیاتی گواهی اعتبار مولد نیز به نحوي طراحی شده که اسناد مطالبات مورد مبادله در زنجیره ارزش ارتقاي اعتباري پیدا میکند و اين موجب سهولت و کاهش هزينه هاي وصول مطالبات میگردد.به عبارت واضح تر، گويا بانک پس از اعتبارسنجی بنگاه، چک هاي عادي وي را دريافت نموده و در مقابل آن چک هاي تضمین شده بانکی ارائه میکند که اين براي بنگاه مزيت مهمی محسوب می شود .

 

حداقل ریسک برای بنگاه ها و شبکه بانکي

به نظر می رسد اوراق گام هم براي بنگاه هاي تولیدي که اين اوراق را در مقابل بدهی هاي خود در زنجیره ارزش دريافت می کنند و هم براي بانک هاي صادرکننده اوراق حداقل ريسک را به همراه داشته باشد. جهت تبیین پایین بودن ريسک براي بنگاه هاي دريافت کننده اوراق، لازم است به ماهیت گواهی اعتبار مولد توجه شود. اوراق گام نوعی صکوک بانکی بدون کوپن سود است که کشف قیمت در بازار ثانويه آن (مشابه اسناد خزانه) براساس تنزيل تا زمان سررسید انجام میشود. با اين حال اين نرخ تنزيل نشان دهنده ريسک اعتباري هیچيک از بنگاه هاي اقتصادي حاضر در زنجیره ارزش نیست و صرفاً نشان دهنده ريسک اعتباري بانک است که در اقتصاد کشور تقريباً معادل ريسک اعتباري دولت ارزيابی میشود. دلیل اين مسأله آن است که نماد اوراق گام صادرشده توسط هر بانک در سامانه هاي بورس، با نام بانک صادرکننده ارائه می شود و نه نام بنگاه هاي تولیدي حاضر در زنجیره ارزش.اوراق گام ، راهی است برای ازبین بردن نقدینگی مضر .این بدان معناست که با روش تامین مالی از طریق اوراق گام از ایجاد نقدینگی مضر جلوگیری می شود . اوراق گام همانند چک عمل می کند ، این اوراق باعث می شود فروشنده مواد اولیه کالا را بدون مشکل به تولید کننده ، به منظور تسهیل چرخه تولید بفروشد و بعد از آن ،اوراق گام را با نرخ تنزیل مورد نظر خریدار ،در بازار سرمایه نقد کن یا تا زمان سرررسید نگه دارد .

 

مزایای اوراق گام چیست؟

  • احیای خرید اعتباری در معاملات بین بنگاه ها
  • صدور اوراق منوط به اخذ گواهی تبصره 1ماده186قانون مالیاتهای مستقیم نمی باشد
  • استعلام وضعیت بدهی غیر جاری بنگاه متعهد توسط بانک عامل ضرورت ندارد .
  • نقل و انتقال در مدت یک ششم عمر اوراق در سیستم بانکی فاقد کارمزد خواهد بود .
  • پرداخت کارمزد حدود دو درصدی به جای تسهیلات
  • عدم شمولیت سقف های در نظر گرفته شده در آیین نامه تسهیلات و تعهدات کلان (تا قبل از سررسید)

 نتيجه گيری و توصيه ها

  1. اوراق گام يکی از جديدترين نوآوري هاي نظام بانکی کشور در راستاي تأمین مالی زنجیره ارزش و حمايت از بخش حقیقی اقتصاد محسوب می شود. به لحاظ ماهیت، می توان اوراق گام را يکی از انواع اوراق بهادار اسلامی (صکوک) در نظر گرفت که با هدف بازارپذير کردن اسناد مطالباتی دريافتی توسط فروشندگان نهاده از واحدهاي تولیدي طراحی شده است.
  2. اصلی ترين و مهمترين ويژگی اوراق گام در مقايسه با ساير ابزارها و روشهاي تأمین مالی، تأثیر اين ابزار در حمايت از تولید و بخش مولد اقتصاد است. درواقع، طراحی اوراق گام به گونه اي است که نوعی سیاست گذاري بخشی در راستاي حمايت از بخش مولد اقتصاد (به ويژه تأمین مالی بنگاههاي کوچک و متوسط) محسوب شده و فعالیت هاي غیرمولد را پوشش نمی دهد. همچنین برخلاف تسهیلات متعارف بانکی، در تأمین مالی از طريق اوراق گام، نگرانی بابت نشت تسهیلات از بخش مولد به بخش غیرمولد اقتصاد به حداقل کاهش می يابد.
  3. تأمین مالی اهرمی بنگاه هاي تولیدي، مشخصه ديگر گواهی اعتبار مولد محسوب میشود. درواقع، هرچند در اوراق گام بانک تنها با اولین حلقه زنجیره ارزش يعنی بنگاه متعهد يا خريدار نهاده طرف حساب بوده و اعتبارسنجی و أخذ وثايق و تضامین در رابطه با اين بنگاه انجام می شود، اما تمامی ساير بنگاه هاي تولیدي که در زنجیره ارزش حضور دارند نیز بدون مراجعه به بانک، مورد تأمین مالی قرار می گیرند .
  4. اوراق گام با فعالسازي ظرفیت بازار سرمايه در تأمین مالی سرمايه در گردش، میتواند به بنگاه هاي تولیدي جهت افزايش دسترسی به تأمین مالی کمک شايانی کند.

 

اصلاحات بانک مرکزی برای دستورالعمل گام:

بانک مرکزی 23 فروردین ماه 1401 در راستای ارتقای شیوه‌های تأمین مالی سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی از طریق توسعه نظام تأمین مالی زنجیره‌ای، دستورالعمل گواهی اعتبار مولد (گام) به عنوان یکی از ابزارهای اصلی تأمین مالی زنجیره تأمین را مورد اصلاح و بازنگری قرار داد. به منظور توسعه کاربرد اوراق، در دستورالعمل اصلاحی عنوان «بنگاه متقاضی» به «متقاضی» اصلاح شده به طوری که رکن متقاضی اوراق می‌تواند اشخاص حقیقی را نیز شامل شود. با توجه به استفاده از اوراق مذکور در تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و نیاز به افزایش زمان سررسید، حداکثر زمان سررسید اوراق از 9 ماه به 12 ماه افزایش یافته است. با عنایت به هدف اصلی طراحی این ابزار به منظور تأمین مالی سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و لزوم گردش حداکثری اوراق گام در زنجیره تولید، موضوع انتقال اوراق به بازار سرمایه امری اختیاری تلقی گردیده و متقاضی بین امکان نگهداری تا سررسید و انتقال در شبکه بانکی با قیمت اسمی تا سررسید و انتقال به بازار سرمایه مخیر می‌باشد. محدودیت یک ششم برای انتقال اوراق به بازار سرمایه حذف شده است. به منظور تشویق بنگاه‌ها به استفاده از اوراق یاد‌شده، سقف اعتباری هر بنگاه متعهد معادل 120 درصد از فروش سال آخر آن بنگاه برمبنای صورت های مالی حسابرسی شده پس از کسر مانده تسهیلات مرتبط با تأمین مالی سرمایه در گردش بنگاه مربوطه و تعهدات ناشی از اوراق گام قبلی منتشره نزد شبکه بانکی تعیین شده است. به منظور افزایش انعطاف پذیری اوراق در تامین مالی زنجیره‌ها، محدودیت کلی صدور اوراق گام حداقل 65 درصد برای بنگاه‌های کوچک و متوسط و مابقی برای بنگاه‌های بزرگ، حذف شد.

 

اصلاحیه تبصره2ماده 7 اوراق گام :

بانک/مؤسسه اعتباری عامل در صورت نکول از تأدیه وجه اوراق گام در سررسید، به مدت یک سال از تاریخ نکول، امکان ایجاد نماد جدید اوراق گام و همچنین تخصیص اوراق گام به دارنده جدید را نخواهد داشت .

اصلاحیه ماده 8 اوراق گام:

وجود مشاور پذيرش در فرایند پذيرش اوراق گام اختیاری است و شرایط فعالیت آن حسب مورد تابع مقررات بورس می‌باشد.

 

اصلاحیه ماده 10 اوراق گام :

بورس بايد براي معاملات اوراق گام با سررسيد معین به ازای هر بانک، صرفاً يك نماد معاملاتي متناسب با تاريخ سررسيد جهت درج نماد، به سپرده گذاری مرکزی اعلام نماید. افزایش سقف هر نماد با رعایت مقررات این دستورالعمل، حداکثر برای یک بار مجاز است. سقف مبلغ اوراق گام پذیرش شده و سررسید نشده بانک/مؤسسه اعتباری، متناسب با شرایط به تصویب هیئت مدیره سازمان می‌رسد.

 

اصلاحیه ماده 11 اوراق گام :

عمليات بازارگرداني در معاملات اوراق گام الزامی است. بازارگرداني این اوراق براساس"دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس تهران و فرابورس ایران مصوب 18/05/1400 هيئت مديره سازمان بورس و اوراق بهادار" انجام می‌شود. ایجاد نماد جدید برای اوراق گام و همچنین تخصیص اوراق گام به دارنده جدید برای بانک/مؤسسه اعتباری عامل منوط به احراز تعهد مربوط به معرفی بازارگردان و انجام عملیات بازارگردانی نسبت به اوراق سررسید نشده خواهد بود.

 

اصلاحیه ماده 12 اوراق گام :

دارندۀ ورقۀ گام با خريد آن به شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه وكالت بلاعزل مي‌دهد تا در خصوص وصول وجوه مربوط به تعهدات معوق بانك/موسسه اعتباري عامل، جرائم وجه التزام مربوطه و واريز آن به حساب بانكي معرفي شده اقدام نمايد. لزوماً شركت مذكور نسبت به طرح دعوي در مراجع ذي صلاح مبادرت مي نمايد. در زمان انتشار اوراق، پيش بيني مفاد موضوع اين ماده در سامانه گام ضروري است.

نظرات کاربران
دیدگاه
Loading